Fordeler ved akkreditering
Tillit til varer og tjenester
Akkreditering skal sikre tillit til varer og tjenester. For at et måleresultat, produkt eller tjeneste skal ha tillit og aksept må det være et system for gjensidig godkjenning. Akkreditering sikrer en uavhengig kvalitetsvurdering. Norsk akkreditering skal bidra til å trygge varer og tjenester i Norge, slik at forbrukerne kan være sikre på at de produkter og tjenester de benytter er gode nok.
Normative dokumenter, som tekniske forskrifter og standarder, utarbeides for å møte krav til kvalitet og sikkerhet som forbrukere, bedrifter, tilsynsmyndigheter og andre organisasjoner krever. Akkreditering sikrer en uavhengig tredjepartsvurdering av om kravene i akkrediteringsstandardene og i normative dokumenter møtes.
Pålitelig og uavhengig bevis
Akkreditering gir et pålitelig og uavhengig bevis på at bedriftens aktivitet er i samsvar med akkrediteringsstandarden og relevante normative dokumenter. Akkreditering kan være en nødvendighet innenfor enkelte sektorer for å kunne påta seg oppdrag og et konkurransefortrinn i tilfeller der akkreditering er frivillig. Akkreditering er internasjonalt anerkjent, og kan være et virkemiddel for salg av varer og tjenester på tvers av landegrenser ved at tillit til varer og tjenester er sikret.
Sikrer gode rutiner
Gjennom en akkrediteringsprosess sikrer du gode rutiner internt og et oppdatert kvalitetssystem. Alle akkrediteringsstandardene setter krav til implementerte ledelsessystemer der kontinuerlig forbedring er i fokus, og som ivaretar de viktigste styrings- og ledelsesparameterne en virksomhet må forholde seg til.
Innenfor laboratorieakkreditering er tillit til prøvingsresultatet avgjørende, det være seg i pasientbehandling, matanalyser eller funksjonstester av utstyr/materialer. Akkreditering sikrer at pasienter, kunder og regulerende myndigheter vet at de konsekvent mottar analyseresultater levert av kompetent personell som jobber i trygge omgivelser.
Samarbeid med internasjonale organisasjoner
Våre akkrediteringer gjøres i samarbeid med internasjonale organisasjoner. Det er ikke myndighetene, men industrien som står bak systemet på verdensbasis. Det finnes et akkrediteringsorgan i hvert land i Europa, og disse samarbeider på tvers av grenser.
Les mer om European Accreditation (EA) her.
Les mer om International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC) her.
Les mer om International Accreditation Forum (IAF) her.