Objekt
Fiskefôr, fiskemel, oljer og fôringredienser
Parameter
Vitamin E (α-, β- γ- og δ- tokoferol)
Referansestandard
Intern metode
Intern metode identitet
A 121
Merknad
Basert på NS-EN 12822
Objekt
Fôr og fôringredienser
Parameter
Fluor (syreløselig)
Referansestandard
NS-EN 16279
Intern metode identitet
A 98
Merknad
Ioneselektiv elektrode-metode (ISE)
Objekt
Fôr og fôringredienser
Parameter
Nitrogen, forbrenning
Råprotein, forbrenning
Referansestandard
NS-EN ISO 16634-1
Intern metode identitet
A 25
Merknad
Forbrenning v/1100 grader og bestemmelse med termisk ledningsevne
Objekt
Fôr og fôringredienser
Parameter
Fett, syrehydrolyse (EU)
Referansestandard
COMMISSION REGULATION (EC) No 152
Intern metode identitet
A 38
Merknad
Hydrolyse, fettekstraksjon
Objekt
Fôr, fôringredienser og fisk
Parameter
Total flyktig nitrogen, destillasjon
Referansestandard
AOAC 920.03
Intern metode identitet
A 05
Merknad
Destillasjon / titrering
Objekt
Fôr, fôringredienser og fisk
Referansestandard
Intern metode
Intern metode identitet
A 23
Merknad
Normal fase HPLC og UV deteksjon
Objekt
Fôr, fôringredienser og fisk
Parameter
Råprotein, vannløselig
Referansestandard
Intern metode
Intern metode identitet
A 20
Merknad
Ekstraksjon med kokende vann og bestemmelse ved Kjeldahl metode
Objekt
Fôr, fôringredienser og fisk
Parameter
Biogene aminer: Putrescin, cadaverin, histamin og tyramin
Referansestandard
Intern metode
Intern metode identitet
A 55
Merknad
PCA ekstraksjon,
HPLC, post-kolonne derivatisering og fluorescensdeteksjon
Objekt
Fôr, fôringredienser og fisk
Parameter
Vanninnhold / tørrstoff
Referansestandard
ISO 6496
Intern metode identitet
A 04
Merknad
Tørkeskap, 103 grader
Objekt
Fôr, fôringredienser og fisk
Parameter
Salt, NaCl bestemt som klorid
Referansestandard
AOAC 937.09
Intern metode identitet
A 06
Merknad
Titrering. Volumetrisk metode
Objekt
Fôr, fôringredienser og fisk
Parameter
Nitrogen, Kjeldahl
Råprotein, Kjeldahl
Referansestandard
NS-EN ISO 5983-2
Intern metode identitet
A 01
Merknad
Destillasjon (Kjeldahl)
Objekt
Fôr, fôringredienser og fisk
Parameter
Bestemmelse av råaske
Referansestandard
ISO 5984
Intern metode identitet
A 02
Merknad
Glødeovn, 550 grader
Gjelder ikke fisk for human bruk
Objekt
Fôr, fôringredienser og fisk
Parameter
Panaferd:
Astaxanthin, canthaxanthin, adonirubin
Referansestandard
Intern metode
Intern metode identitet
A 92
Merknad
Ekstraksjon med THF, heksan, metanol.
Normalfase HPLC med to SI-kolonner og UV deteksjon
Objekt
Fôr, fôringredienser og fiskefeces
Referansestandard
Intern metode
Intern metode identitet
A99
Merknad
UPLC revers fase, derivatisering og fluorescensdeteksjon
Objekt
Fôr, fôringredienser, fisk og fiskefeces
Parameter
Totale aminosyrer:
Asparaginsyre (Asp)
Serin (Ser)
Glutaminsyre (Glu)
Glycin (Gly)
Histidin (His)
Arginin (Arg)
Treonin (Thr)
Alanin (Ala)
Prolin (Pro)
Tyrosin (Tyr)
Valin (Val)
Metionin (Met)
Lysin (Lys)
Isoleucin (Ile)
Leucin (Leu)
Fenylalanin (Phe)
Referansestandard
Intern metode
Intern metode identitet
A 42
Merknad
UPLC revers fase, derivatisering og fluorescensdeteksjon
Objekt
Fôr, fôringredienser, fisk og fiskefeces
Parameter
Kalsium (Ca), natrium (Na), fosfor (P), magnesium (Mg), kalium (K), jern (Fe), sink (Zn), kobber (Cu), mangan (Mn) og yttrium (Y)
Referansestandard
Intern metode
Intern metode identitet
A 120
Merknad
Basert på NS-EN 15621
Mikrobølgeovnsoppslutning av prøve, analyse ved induktivt koblet plasma optisk emisjonsspektroskopi (ICP-OES)
Objekt
Marine, animalske og vegetabilske oljer og fett
Referansestandard
AOCS Ca 5a-40
Intern metode identitet
A 07
Objekt
Marine, animalske og vegetabilske oljer og fett
Parameter
p-Anisidin-verdi
Referansestandard
AOCS Cd 18-90
Intern metode identitet
A 09
Objekt
Marine, animalske og vegetabilske oljer og fett
Referansestandard
AOCS Cd 8b-90
Intern metode identitet
A 10
Objekt
Marine, animalske og vegetabilske oljer og fett
Parameter
Smuss i fett og oljer
Referansestandard
NS-EN ISO 663
Intern metode identitet
A 11
Merknad
Filtrering / gravimetrisk
Objekt
Marine, animalske og vegetabilske oljer og fett
Parameter
Vanninnhold i olje
Referansestandard
AOCS Ca 2e-84
Intern metode identitet
A 13
Merknad
Karl Fischer titrering
Objekt
Marine, animalske og vegetabilske oljer og fett
Parameter
Fettsyresammensetning:
Mettede fettsyrer: 14:0, 16:0, 18:0; 20:0: 22:0.
Enumettede (monoene) fettsyrer:
16:1,
18:1 (sum n-11, n-9, n-7, n-5),
20:1 (sum n-11, n-9, n-7),
22:1 (sum n-11, n-9, n-7),
24:1 n-9.
Flerumettede fettsyrer (PUFA):
16:2 n-4, 16:3 n-4, 18:2 n-6,
18:3 n-6, 18:3 n-3, 18:4 n-3,
20:2 n-6, 20:3 n-6, 20:4 n-6,
20:3 n-3, 20:4 n-3, 20:5 n-3 (EPA), 21:5 n-3, 22:4 n-6, 22:5 n-3,
22:6 n-3 (DHA).
Summeringer:
Sum mettede fettsyrer,
sum monoene fettsyrer,
sum PUFA omega-6,
sum PUFA omega-3,
sum totale flerumettede,
sum EPA + DHA,
sum identifiserte fettsyrer.
Forholdstall (n-6/n-3).
Referansestandard
AOCS Ce 1b-89
Intern metode identitet
A 68
Merknad
Metylesterifisering, kapillær GC-FID
Parameter
Nitrogen, Kjeldahl
Råprotein, Kjeldahl
Referansestandard
Intern metode
Intern metode identitet
A 01
Merknad
Basert på NS-EN ISO 5983-2 (Kjeldahl)